Od zrna do kruha
Datum objave: 20.11.2017
Dan slovenske hrane so v petek, 17. novembra, na Osnovni šoli Braslovče in podružničnih šolah Gomilsko, Letuš in Trnava obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki so ga izvedli v okviru naravoslovnega dne »Od zrna do kruha«. Tudi v OE vrtec so po vseh lokacijah s svojimi dejavnostmi obeležili dan. Zajtrku se je pridružil tudi župan Branimir Strojanšek.

Namen dneva je bil ozavestiti pomen zajtrka in rednega zajtrkovanja, odgovoren in spoštljiv odnos do hrane, spoznati različne vrste žitaric in moke in  jih primerjati med seboj, seznaniti se s postopkom  priprave vafljev in s postopkom priprave palačink ter kruha, spoznati različne postopke za izdelavo novoletnih voščilnic in okraskov iz naravnih materialov, varčno uporabljati sestavine za peko, pravilno ravnati z odpadki, ki nastajajo pri dejavnostih, opozoriti na ohranjanje slovenske ljudske dediščine – pregovori, ozavestiti pomen zdravega načina življenja in da je hrana, ki je pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje.

V sodelovanje so povabili lokalne pridelovalce. Pri izvedbi delavnic so sodelovali čebelar, kmečke žene ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje. V urnik dneva so vključili tudi različne športne aktivnosti. V senzorni sobi so učenci s svojimi čutili prepoznavali različna semena (pšenica, oves, ječmen, pira, oves, ajda, koruza) in stare kmečke običaje.

Na slikah nekaj foto utrinkov iz dogajanja.
Občina Braslovče
Braslovče 22, 3314 Braslovče
03 703 84 00
03 703 84 10

Matična številka: 1357557000
ID za DDV: SI49877445
Transakcijski račun:
01351-0100004434
BIC Banke: BSLJSI2X

Podračun za upravne takse:
SI56 01351-5510309123
Sklic: SI11 76503-7111002-2017

Uradne ure
pon, tor: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 15.00
sre: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 17.00
pet: 8.00 - 12.00
Poslovni čas občinske uprave
pon, tor, čet: 8.00 - 15.00
sre: 8.00 - 17.00
pet: 8.00 - 13.00