Ocenjevanje salam je postalo nadvse popularno v slovenskem prostoru in poteka tako na lokalni kot državni ravni. Pred 22 leti so se v Spodnji Savinjski dolini tega prvi lotili v Turističnemu društvu Braslovče, kjer so 7. marca tako izpeljali že svojo 22. salamijado.
Prireditev so tradicionalno organizirali v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Braslovče in Občino Braslovče. Ocenjevanje salam je potekalo dan pred tem v brunarici Turističnega društva Braslovče, zaključna zabavno-glasbena prireditev z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj pa že četrto leto v dvorani Doma kulture Braslovče.
Pod vodstvom Janeza Šumaka je šestčlanska komisija tokrat ocenjevala 41 salam, ki so jih dali na ocenjevanje proizvajalci iz Savinjske doline in raznih drugih krajev Slovenije. Komisija je ocenjevala salame glede na zunanji videz, vonj, prerez in okus.
Najbolje je bila ocenjena slama Alojza Švigl iz Tržišča, na drug mesto se je uvrstila salama Greta Režun iz Čemšenika, na tretje mesto salama Adija Laznika iz Miklavža pri Taboru, četrto mesto pa salama Gostišča Felicijan iz Boštanja. Vsi bodo nastopili na državni salamijadi, ki bo 14. maja v Krškem.
Za pestrost večera je poskrbela salama velikanka, ki jo je izdelal in za srečelov pripravil Jure Užmah iz Griž, ki se s proizvodnjo suhomesnatih izdelkov ukvarja tudi poklicno. Udeleženci so tokrat ugibali težo salame, njeni teži pa sta se najbolj približala Polde Režon iz Čemšenika in Silva Meklov iz Dobriča, ki sta točno težo 3.776 gramov zgrešila za 4 grame, salamo velikanko pa sta si razdelila.
Na slikah nekaj utrinkov iz salamijade
T. Tavčar