Ocenjevanje salam je postalo nadvse popularno v slovenskem prostoru in poteka tako na lokalni kot tudi na regionalni in državni ravni. Pred enaindvajsetimi leti so se v Savinjski dolini tega prvi lotili v Turističnemu društvu Braslovče, kjer so minuli konec tedna izpeljali že svojo 21. salamijado. Štirje najboljši proizvajalci se bodo s svojimi salamami udeležili državne salamijade, ki bo 13. maja v Straži pri Novem mestu.
Prireditev so tradicionalno organizirali v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Braslovče inObčino Braslovče. Ocenjevanje salam je potekalo dan prej v brunarici TD Braslovče, zaključna zabavno-glasbena prireditev z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj pa je že tretje leto potekala v novi kulturni dvorani Občine Braslovče.
Ocenjevanje salam je potekalo po Pravilniku o ocenjevanju domačih salam Zveze salamarjev Slovenije. Pod vodstvom Janeza Šumaka je šestčlanska komisija tokrat ocenjevala 40 salam, ki so jih dali na ocenjevanje proizvajalci iz Savinjske doline in raznih drugih krajev Slovenije. Komisija je salame ocenjevala glede na zunanji videz, vonj, prerez in okus. Ocenjevanje poteka po enotnem računalniškem programu Zveze salamarjev Slovenije, katerega namen je zaščititi blagovno znamko – Slovenska domača salama. Na osnovi tega ocenjevanja je bila najbolje ocenjena salama Grete Režun iz Čemšenika nad Zagorjem, ki je pred desetimi leti zmagala tudi na državni salamijadi, ki jo je takrat organiziralo TD Braslovče. Na drugo mesto se je uvrstila salama gostišča Felicijan iz Sevnice. Tretje mesto je osvojila salama Fanike Novak iz Čemšenika, ki je bila pred desetletjem in več tudi »mentorica« letošnje zmagovalke. Na četrto mesto pa se je uvrstil Martin Završnik iz Letuša. Zmagovalna četverica se je s tem uvrstili na državno salamijado, ki bo prihodnji mesec v Straži pri Novem mestu, tako kot lani in od koder je tudi lanskoletni zmagovalec državne salamijade.
Podelitev priznanj in nagrad so opravili predsednik ocenjevalne komisije Janez Šumak, ki je podal tudi kompleksno poročilo o ocenjevanju, predsednik TD Braslovče Branko Ribizel ter Dominik Pongračič. Kot običajno je bila tudi tokrat razglasitev rezultatov pospremljena s prijetnim druženjem ob glasbi z ansamblom Navihani muzikantje, plesu, salamah in drugih dobrotah.
Za pester večera je poskrbela tudi salama velikanka, ki jo je izdelal in za srečelov podaril Jure Užmah iz Griž, ki se s proizvodnjo suhomesnatih izdelkov ukvarja tudi poklicno, v okviru svojega mesarskega podjetja. Udeleženci so tokrat ugibali dolžino salame, ki je bila po uradnem merjenju, ki ga je opravila komisija organizatorjev s članom iz občinstva, dolga 2.335 milimetrov. Njeni dolžini se je najbolj približal Drago Gaberšek iz Dobriča, ki je točno dolžino zgrešil le za 1 mm in tako postal dobitnik salame velikanke.
Na slikah nekaj foto utrinkov s salamijade.
D.N.