Turistično društvo Braslovče je drugo soboto v oktobru pripravilo turistično – etnološko prireditev "Kožuhanje oz. ličkanje koruze kot nekoč".
Letošnja prireditev je bila v dveh delih. Da pestra kulturna dediščina kraja ne bi šla v pozabo, so zgodaj popoldne organizirali delavnico: Oblikujemo iz ličkanja, koruznih storžev in zrnja. Mlajši udeleženci so pod vodstvom mentoric Franje Šporn in Malči Brinovec izdelali namizne podstavke, stenske okraske ter lepljenke iz ličkanja in jesensko obarvanih drevesnih listov. Ob zaključku delavnice so najmlajši svoje izdelke z veseljem predstavili in prav prijetno jih je bilo slišati, komu vse bodo izdelke poklonili.
Tako kot nekdaj na kmetiji pa so se v drugi polovici popoldneva začeli zbirati, ob velikem kupu koruze, tako mlajši kot starejši. Eni so kožuhali, drugi pa vezali koruzo v snope. Pravi magnet za najmlajše je bilo odkrivanje zaklada, skritega v kupu koruze. Ob zaključku dela so se prilegli pečen kostanj, slasten domač kruh iz krušne peči Ane Turnšek, pečene bučke, jabolka, potice, sladki »tolkec« in še vrsta drugih dobrot.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Ličkanje, kožuhanje ali lupanje koruze, kot pravimo po raznih krajih naše domovine, je spadalo med najpomembnejša jesenska opravila. Skoraj vsaka kmetija je imela posajeno koruzo, saj je bila pomembno živilo za ljudi in živali. Iz moke so pekli kruh, kuhali žgance, jo mešali z belo moko in tako prihranili nekaj pšenične. Iz koruznega zdroba so kuhali polento in jo zabelili z ocvirki, zraven pa za zajtrk ponudili še skodelico mleka. S takim obrokom so brez lakote zdržali do kosila, včasih so mimogrede pojedli še kakšno jabolko. Res, zdravo so nekoč živeli, čeprav mnogi pravijo, da so bili revni. Koruzo so sejali na vsaki kmetiji in jeseni je bilo treba pridelek pospraviti. Na vasi so živeli v sožitju z naravo in ljudmi. Pomagali so si pri delih na polju in ob koncu naredili likof, malico. Veselili so se ga stari in mladi, saj se je večkrat spremenil v pravo veselico, na kateri so fantje osvajali dekleta.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Predsednik TD Branko Ribizel je povedal, da so v okviru te jesenske prireditve letos prvič dali priložnost predstavitve lokalnim ponudnikom dobrot braslovškega podeželja. Na predstavitvi so sodelovali: Čebelarstvo Marovt iz Braslovč z medenimi proizvodi, kmetija Cimperšek iz Podvrha s slastnim »štrudlom« in solato iz kislega zelja, Stanka Špegelj iz Malih Braslovč z ribjimi namazi in dimljenimi postrvmi, Eko kmetija Pšaker z jabolki in Društvo podeželskih žena Braslovče z vloženimi izdelki.
Na slikah nekaj foto utrinkov. T.T.