Ocenjevanje salam je postalo nadvse popularno v slovenskem prostoru. Organizirajo jih na raznih koncih Slovenije. Še posebno so pri tem prizadevni Dolenjci, Prekmurci in Posavci pa tudi Savinjčani. Pred skoraj dvema desetletjema so se prvi lotili v Turističnemu društvu Braslovče, ki so v soboto, 18. aprila izpeljali že svojo 19. salamijado.
Prireditev so tudi letos organizirali v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Braslovče in Občino Braslovče. Ocenjevanje salam, kot tudi zaključna prireditev sta tokrat potekali v brunarici Turističnega društva, prihodnje leto pa naj bi bila prireditev v novi kulturni dvorani, ki jo bodo predali namenu v teh dneh.
Ocenjevalno komisijo so letos sestavljali predsednik Janez Šumak in člani Ivan Bizjak (hmeljarski starešina), Marko Semprimožnik, Marko Volovlek, Janko Juhart dr.vet.med in Simon Ograjenšek. Rezalca salam sta bila Janez Kokovnik in Karli Cizej. Poleg njih so pri ocenjevanju sodelovali še: Dani Cokan, Ana Rak, Mojca Vršnik, Dominik Pongračič, ki so imeli svoje naloge. Vodja Salamijade je bil tudi tokrat Brane Šporn, svoje pa je pridal tudi predsednik TD Branko Ribizel, ki je poleg ostalih poskrbel za strokovno ocenjevanje, ki je bilo dan poprej in za uspešno zaključno prireditev z razglasitvijo rezultatov.
Ocenjevanje salam je potekalo po Pravilniku o ocenjevanju domačih salam Zveze salamarjev Slovenije. Komisija je tokrat prejela v ocenjevanje 31 salam, ki so jih na ocenjevanje prinesli proizvajalci iz Savinjske doline in raznih drugih krajev Slovenije, kar je dokaz, da proizvajalci salam cenijo strokovnost braslovške salamijade. Komisija je ocenjevala salame glede na zunanji izgled, vonj, prerez in okus. Ocenjevanje poteka po enotnem računalniškem programu Zveze salamarjev Slovenije. S tem organizatorji sodelujejo v projektu, ki naj bi zaščitil blagovno znamko – Slovenska domača salama. Na osnovi tega ocenjevanja je bila najbolje ocenjena salama Edite Pečnik iz Gotovelj, ki je skupaj z možem Milanom in sinom Borutom osvojila doslej že preko petnajst pokalov za prva druga in tretja mesta ter tudi prehodni pokal v trajno last. Na drugo mesto se je s pomočjo očeta Martina uvrstil osnovnošolec Nejc Pungartnik iz Šmiklavža pri Slovenj Gradcu. Tretje mesto pa je osvojil Anton Brunšek iz Andraža nad Polzelo. Zmagovalna trojica se je s tem uvrstili na državno salamijado, ki bo letos predvidoma 9. maja. Za malo sta to možnost izgubila Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev in Adi Laznik iz Miklavža pri Taboru, ki sta zasedla četrto oziroma peto mesto.
Podelitev priznanj in nagrad so opravili: predsednik ocenjevalne komisije Janez Šumak, vodja prireditve Brane Šporn in predsednik TD Branko Ribizel. Kot običajno je tudi tokrat razglasitev rezultatov bila pospremljena s prijetnim druženjem ob glasbi, plesu, salamah in drugih dobrotah. Deležni pa smo bili tudi nadvse lepega presenečenja, ki sta ga svoji mami in ženi ob rojstnem dnevu ter s tem tudi občinstvu, pripravila hčerka Tjaša in mož Branko Ribizel. V goste je Tjaša namreč pripeljala svoje prijatelje, sošolce in pevce okteta, ki ga vodi na Filozofski fakulteti v Ljubljani. S svojim lepim in ubranim petjem so segli marsikomu do srca in poželi gromke aplavze.
Za pestrost večera pa je poskrbela tudi salama velikanka, ki jo je izdelal in za srečelov podaril Milan Pečnik, ki se tudi sicer na veliko ukvarja s proizvodnjo suhomesnatih proizvodov. Udeleženci so tokrat ugibali dolžino salame. Zmagala je Silva Meklav iz Andraža, ki je po izmeri 184 cm dolgi proizvod potem tudi odnesla domov.
Na slikah nekaj foto utrinkov s prireditve.
T.T.